Sunday, October 30, 2011

Ikan Singgang Terengganu


One of the most simple dishes and yet one of the most delicious. Have this with steaming HOT rice. 

You will thank me.


  • Bahan-bahan ( untuk 2 orang makan )

  • 2-4 potong ikan tongkol/kayu/aya / tenggiri
  • 1 cm lengkuas
  • 1 cm kunyit hidup
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 1-2 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
  • Cili padi ikut citarasa
  • Air ( agak2 - kalau suka kuah banyak, lebihkan airnya)

Cara-cara

  1. Masukkan air ke dalam periuk dan masak sehingga hampir mendidih.
  2. Kemudian, masukkan semua bahan - ikan, lengkuas, kunyit hidup, bawang putih yang telah dihiris/diketuk, asam keping, garam dan ajinamoto ke dalam periuk tadi.
  3. Rebus sehingga ikan betul2 masak, seterusnya campakkan cili padi ke dalam periuk. that's all. Selesai sudah satu masakan yang simple. Boleh terus hidangkan. Makan semasa panas - sedapppp!!!

No comments: