Ikan Singgang Terengganu
One of the most simple dishes and yet one of the most delicious. Have this with steaming HOT rice.
You will thank me.
Bahan-bahan ( untuk 2 orang makan )
- 2-4 potong ikan tongkol/kayu/aya / tenggiri
- 1 cm lengkuas
- 1 cm kunyit hidup
- 3-4 ulas bawang putih
- 1-2 keping asam keping
- Garam secukup rasa
- Cili padi ikut citarasa
- Air ( agak2 - kalau suka kuah banyak, lebihkan airnya)
Cara-cara
- Masukkan air ke dalam periuk dan masak sehingga hampir mendidih.
- Kemudian, masukkan semua bahan - ikan, lengkuas, kunyit hidup, bawang putih yang telah dihiris/diketuk, asam keping, garam dan ajinamoto ke dalam periuk tadi.
- Rebus sehingga ikan betul2 masak, seterusnya campakkan cili padi ke dalam periuk. that's all. Selesai sudah satu masakan yang simple. Boleh terus hidangkan. Makan semasa panas - sedapppp!!!
No comments:
Post a Comment